Amsterdammers die hun woning niet verkopen

Woningen in Amsterdam zijn flink duurder dan de gemiddelde woning in de rest van Nederland.  Overal in het land stijgen de huizenprijzen de pan uit, maar bijna nergens zo erg als in Amsterdam.


De schaarste aan te koop staande woningen wordt landelijk steeds groter, maar in Amsterdam is het nog erger. Amsterdammers staan namelijk niet massaal te springen om hun woning te koop aan te bieden ondanks de enorme vraag en het vaak overbieden van de vraagprijs.

Veel Amsterdammers hebben inmiddels een dikke overwaarde opgebouwd en ze zouden flink kunnen cashen door hun huis in de verkoop te gooien. Dit gebeurt echter mondjesmaat. Nederlanders in het algemeen en Amsterdammers in het bijzonder zijn honkvast

  1. Uit cijfers van het ‘Compendium voor de Leefomgeving’  en informatie van makelaars uit Amsterdam blijkt, dat de overgrote meerderheid van de Amsterdammers bij voorkeur verhuist binnen de eigen gemeente. Die sterke binding met de stad is groot vanwege werk en de overdaad aan voorzieningen. Gelet op de relatief hoog opgelopen overwaard van Amsterdams vastgoed is het voor Amsterdammers het meest profitabel als ze hun woning verkopen en naar een andere provincie verhuizen waar de huizenprijzen veel lager zijn. Maar ook Amsterdammers blijven het liefst in Amsterdam of de regio daaromheen ‘plakken’.
  2. Ouderen zijn nog veel honkvaster
    Het merendeel van de woningbezitters in Amsterdam is ouder dan zestig jaar. Wat het woningbezit van deze groep in 2007 13%, in 2018 is dit inmiddels opgelopen tot 19%.
    De Amsterdamse bevolking vergrijst blijkt uit deze cijfers.  Tegelijkertijd is het aandeel dertigers geslonken van 31 naar 27 procent.
  3. De woningmarkt wordt steeds krapper en niet alleen in Amsterdam
    Gaat de Amsterdammer bij een makelaar buiten Amsterdam op zoek naar een woning, kan dat heel erg tegenvallen. Ook rondom Amsterdam en in de rest van Nederland wordt de woningmarkt steeds krapper.
    In bijvoorbeeld Haarlem of Amstelveen staan zo’n 60 procent minder woningen te koop dan tien jaar geleden. En toen was de woningmarkt aldaar ook al krap.
  4. Woningcorporaties verkopen minder huurwoningen
    Woningcorporaties in Amsterdam verkochten in 2017 minder dan duizend woningen, het laagste aantal in vijftien jaar tijd. Dit maakt het voor starters steeds lastiger om een huis te kopen.
  5. Amsterdammers verhuren hun woning
    Amsterdammers kunnen hun woning verhuren, bijvoorbeeld aan expats en via Airbnb. Hier zijn echter geen harde cijfers over.

Bronnen: CBS en Businessinsider.nl

Lunshof Amstelveen

Keizer Karelweg 342
1181 RJ Amstelveen
T 020 345 8 345
E info@lunshof.nl

Lunshof Amsterdam

Keizersgracht 555
1017 DR Amsterdam
T 020 575 55 05
E makelaardij@lunshof.nl